Skip to main content

Amalan pantang selepas bersalin: wanita Melayu

Makanan dalam pantang


Wanita dalam pantang perlu makan makanan yang dikategorikan sebagai panas. Namun begitu, mereka tidak boleh makan semua jenis makanan panas kerana adanya kepercayaan tentang makanan bisa, tajam, berangin dan gatal.



Mereka tidak boleh memakan makanan panas yang terdiri daripada
daging kambing, sotong, ketam, kerang, udang, telur dan beberapa jenis ikan (seperti ikan aya, kerisi, terubuk, tenggiri, parang, ikan merah, pari dan butir nangka). Ini kerana makanan ini dipercayai boleh menyebabkan penyakit gatal-gatal, saluran peranakan menjadi bernanah dan luka dalam susah hendak sembuh.




Mereka juga tidak boleh makan makanan yang dikelaskan sebagai sejuk tubuh menjadi lebih sejuk. Mereka tidak boleh makan sayur-sayuran dan buah-buahan. Makanan tersebut dikelaskan sebagai bisa.



àKepercayaan bersama dengan keadaan ekonomi yang daif dengan sendirinya menjadikan jenis makanan yang sesuai dimakan oleh wanita semasa dalam pantang amatlah terhad bilangannya dan sedikit kuantitinya. (Bidin 2012)


Bidin, A. A. H. (2012). "Penjagaan kesihatan wanita semasa dalam pantang: amalan dan kepercayaan." Geografia: Malaysian Journal of Society and Space 8(7): 20-31.

Comments

Popular posts from this blog

Berjalan 10 000 Langkah: Tips dan Fakta Yang Mesti Diketahui untuk Kuruskan Badan

Tips dan Fakta yang mesti diketahui oleh orang yang ingin kuruskan badan Anda sudah menanam minat untuk berjalan 10 000 langkah sehari selepas mengetahui bahawa berjalan boleh membuatkan badan anda kurus ... Sebelum itu, jom baca beberapa tips dan fakta menarik. Kenapa? Kerana bila kita mulakan sesuatu dengan ilmu, ia pasti menambahkan motivasi anda untuk kuruskan badan. Saya ingin kongsikan tentang: 5 Fakta Berjalan 10,000 Langkah Tips Membuat Target Penurunan Berat Badan melalui Berjalan Aktiviti Yang Membakar Kalori Bersamaan Dengan Berjalan 10,000 Langkah Faedah Berjalan Kaki

Cara Makan Lecithin dan Alfalfa Shaklee

Lecithin dan Alfalfa Shaklee Cara makan lecithin dan alfalfa yang tepat Lecithin Kenapa kena ambil  lecithin ?  Apakah fungsi  lecithin ? Lemak-lemak yang berlebihan dalam badan kita perlu dibakar  agar tidak mendatangkan kesan buruk kepada badan kita.. Lecithin ni bertindak sebagai emulsifier, untuk memecahkan lemah dalam badan kita.  klik sini untuk baca senarai penuh khasiat lecithin .  dah ukur lilitan pinggang? tak tahu cara nak umur,  mari belajar  :) Cara makan lecithin: Kaedah 1:        Jika kita makan makanan berat 2 kali iaitu lunch dan dinner then kita boleh ambil 3 biji selepas lunch, 3 biji selepas dinner. Kaedah 2:        Ataupun jika heavy meal kita cuma sekali sehari iaitu tengahari, then boleh makan 6 biji pada waktu tengahari. Kaedah 3:        Jika heavy meal kita 3 kali sehari, then boleh makan 2 biji set...

4 Teknik, 5 Tips & 8 Petua Berjalan: Baca Hanya Bagi yang Serius Nak Kuruskan Badan

Berjalan 10 000 Langkah: 4 Teknik, 5 Tips & 8 Petua Anda pasti sedang bersemangat tinggi untuk memulakan langkah ribuan anda hari ini. Tapi pada masa yang sama anda juga pasti ingin tahu adakah teknik berjalan anda itu betul. Dengan menggunakan teknik berjalan dengan betul, kita akan dapat meningkatkan tahap kesihatan kita dengan lebih optimum lagi dan yang penting, membakar lemak semestinya!! ... Penting sangat untuk pastikan anda berjalan dengan teknik yang betul kerana anda bukan sekadar berjalan sehari tetapi sepanjang hidup , bukan?